lørdag, august 29, 2009

Sicko av Michael Moore VS Norge med FrP i makta og Siv Jensen som statsminister

michael moore

I kveld har jeg sittet foran tv-apparatet, ja flatskjermen på 42” (som om det har noe å si i denne sammenhengen) og sett
Sicko av Michael Moore.
For de av dere som ikke helt klarer å plassere, men syns det er kjent, eller for de som absolutt ikke har peiling, så er det den amerikanske storvokste mannen som lagde
Farenheit 9/11
(som tok en kritisk blikk på den amerikanske presidentet George Bush, hans krig  mot terroristene og det amerikanske  medias dekning av dette)
og Bowling for Columbine
(som tar utgangspunkt i massakren på Colummbine High School i 1999 og ser på våpenkulturen i USA og den høyre andelen med drap begått med våpen).

Jeg skal ikke gå alt for langt inn i filmen og heller ikke starte noe stor politisk diskusjon. Jeg simpelthen vil fortelle om mitt inntrykk av filmen og hvilken sammenligninger jeg gjør med mitt eget samfunn her i landet vårt.

Filmen går ut på å beskriver hvordan helsevesenet fungerer for dem som har helseforsikring i USA. Jeg er såpåss opplyst om at de ikke har samme helse og trygdesystem som oss i Norge, og at de må ha forsikring for å unngå å sitte med stor gjeld etter at de har vært syke eller skadete. Jeg trodde det var mennesker uten forsikring som ble fulle i gjeld, men at alle likevel fikk behandling.

Her viser Michael Moore at selv om du har forsikring så er det ikke sikkert en får den behandlingen en trenger. Han viste mange, mange eksempler og det var flere med kreft som ikke fikk dekket behandlingen. En fikk beskjed om at siden hun var 22 år og hadde fått livmorkreft så fikk hun ikke dekket strålebehandling fordi hun var for ung til å få den type kreft…….
En annen fikk avslått behanling for kreft fordi hun hadde hatt soppinfeksjon før.
En hadde en liten jente som hadde høy feber, kramper og pustestopp, reiste til et sykehus, men ble kastet fordi hun ikke hadde kjørt til det sykehuset som tilhørte forsikringsselskapet. Da hun endelig fikk kommet i en ny taxi og til det sykehuset som forsikringsselskapet eide, døde jenta.
Flere, eller mange, av de frivillige som hjalp til på Ground Zero, etter terrorrangrepet, der de hjalp til å finne døde og behandle sårede, får avslag på søknad om trygd og lege behandling for sykdommer i luftveiene de har fått som ettersykdommer.
Moore tok disse med til Cuba, som er erkefienden, eller Lucifer, som Moore sier i filmen, der de har allmenne helseordninger, og de tok imot denne gruppen av frvillige og gav dem helsehjelp og undersøkelser som de trengte.

Kjernen i Sicko er at Moore mener, altså budskapet ligger i at USA burde hatt det som heter på engelsk “social health care”.
Det som for mange europeere og oss nordmenn er en selvfølge, nemlig lik helsebehandling for alle innbyggerne i landet.

Her i Norge har vi velferdstaten som gjør at vi betaler skatt og dermed får vi en del velferdsordninger som gir oss gratis eller forholdsvis lav egenandel på lege, sykehus, trygder, støtteordninger, permisjoner, pensjonsordninger osv. Vi har også gratis skole, skolebøker, lav barnehage- og sfo-satser osv.

I Frankrike og Storbritannia, som Michael Moore bruker som eksempel i filmen, har det helt gratis helsevesen. De har ingen egenandel i det hele tatt. Der er også tannhelsen tatt inn under folkets helse, mens her i Norge må vi bare håpe og arbeide for at vi skal få det også. 
I Frankrike og Storbritannia betaler de mye skatt for å få dette til

Når jeg sitter å ser på filmen får jeg hjertet mitt fullt av medlidenhet og tristhet for disse menneskene i USA som blir behandlet som dyr, nei verre enn dyr. 
Det er som noen franske i filmen sier; her er regjeringen (den franske) redde for folket fordi vi gjør opprør når noe er galt (det er vel det samme her i Norge, eller???) mens i USA er folket redde for regjeringen, og derfor kan det gjøre akkurat det den vil, nemlig være, i mangel av et norsk ord, predator på sine innbyggere og suge penger og livsvilje ut av dem.

Jeg får frysninger på ryggen når det slår meg at slik kan vi risikrere å ha det her i Norge, dersom FrP kommer til makten sammen med Høyre.
De er for massiv privatisering av sykehus, sykehjem, legekontor, skoler, barnehager, sfo og flere av det som nå er offentlige styrt instanser.
Da vil vi ha lavere skatter (ja det løftet holder de sikkert) men det vil koste mye mer å gå til legen. Det vil faktisk koste oss noe å ligge på sykehus. Barna våre kommer ikke til å få gratis lege og tannlege til de er 12 år.
Barnehagene vil bli dyrere og sfo bli bli dyrere. Både Frp og Høyre sier at det er bedre å få lavere skatter, videreutdanne lærere enn å gi barna gratis måltid på skolen. Hva skal man med videreutdannete lærere hvis barna ikke har blodsukkernivå til å konsentrere seg lenge nok til å få inn læring og mestring???
Jeg heier på videreutdanning (gjerne av meg selv) men jeg vil heller gi de pengene slik at alle barn kan få et skikkelig ernæringsmessig riktig sammensatt måltid på skolen.

Nå står vi foran et valg her i Norge og det er mye snakk om FrP og Siv Jensen. Mitt syn på Jensen og Frp er helt og holdent negativt. Jeg tror ikke det finnes noe, et punkt en gang, som partiet har på programmet sitt, som jeg er enig med, og heldigvis for meg og de som er enige med meg, så gjør ikke Jensen og FrP det noe bra i debattene, men der har jeg egentlig ikke særlig erfaring fra debatter nok til å uttale meg.  Men jeg gjør det likevel :-)

Keep your friends close, but your enemies closer

Derfor har jeg fulgt med på valgdebattene nå og vet hva den blå å siden vår vil gjøre med landet.
Og derfor fikk ble jeg helt satt ut av filmen Sicko av Michael Moore.
Hvorfor skal helse ha noe som helst med politikk å gjøre (eller skole og eldre for den saks skyld)?
Hvorfor står det ikke i menneskerettighetserklæringene at alle mennekser har rett på god helse, god behandling ved sykdom og full opplæring i hvordan man skal forebygge sykdom??
(eller gjør det det??)

Jeg anbefaler ALLE å se filmen, lese denne filmanmeldelsen av Gøran Byggstøyl på FilmGuiden.no samt å IKKE stemme BLÅTT.

4 kommentarer:

 1. Hei Hege :)
  Utrolig bra skrevet og er så enig så enig :)
  Ha en fin helg
  Anette B.

  SvarSlett
 2. Hurra! takk for en god start på søndagen :)
  Gjentar: alle, IKKE stemme BLÅTT! (til høyre er blindtarmen, til venstre er hjertet hi hi hi)

  SvarSlett
 3. Ja den filmen er jamen meg et bra eksempel på hvor sykt helsevesenet er i USA.. Håper Obama kan få litt orden på det.. De to andre filmene er også veldig bra!! ha en fin lørdag :o)

  SvarSlett
 4. hei:)
  er heilt einig med deg i det du skriver:) såg filmen først i går, og eg var knust av å se den, sånn skal det rett og slett ikkje være i 2009 i et vestlig land, men egentlig ikkje i noke som helst land heller...

  håper høyre og frp aldri kommer til makta, eller så kommer vi til å slite:( og krysser fingrane for at tennene våre snart blir del av kroppen og det offentlege helsevesenet:)

  ha en fortsatt fin søndag:)

  SvarSlett

Takk for at du bruker din dyrbare tid på min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...